Premi Catalunya del Nord 2009: Llengua i ensenyament del català a Catalunya Nord al segle XXI, de Alà Baylac-Ferrer.

Alà Baylac-Ferrer és doctor en Estudis Catalans de la Universitat de Perpinyà (2009, director Joan Becat), professor a la mateixa universitat i director de l’Institut Franco-Català Transfronterer. És membre de l’Equip rector de la Universitat catalana d’Estiu i vicepresident de l’APLEC, Associació per a l’ensenyament del català a Catalunya Nord.

L’assaig plantejar la qüestió del català a Catalunya Nord, del seu estat, de la seva evolució I de les perspectives de futur. En una primera part el treball fa el punt sobre la situació de la llengua a Catalunya Nord i, en una segona part, fa el balanç de l’ensenyament del català en les seves diferents modalitats ja que la situació de la llengua catalana a finals del segle XX i a inicis del segle XXI va estretament lligada al seu ensenyament. També es fa un paral·lel amb situacions semblants al cas nordcatalà, i en especial al cas de la llengua basca.