XIII JORNADA DE L’INSTITUT D’ESTUDIS CATALANS A L’UCE DE PRADA

El País Català no és Occitània.

Anàlisi d’una lluita per la identitat catalana a Catalunya Nord

Video de les ponències

Ho organitza la Delegació de Perpinyà de l’Institut d’Estudis Catalans

Dia 20 d’agost, 9h-12h

El 2015 una llei decideix la remodelació de les regions de l’estat francès, amb fusió de la meitat d’entre elles. Les antigues regions Llenguadoc-Rosselló (Montpeller) i Migdia-Pirineu (Tolosa) formen una nova regió, que ha de proposar un nou nom. Després d’un procés opac i sense sinceritat democràtica, la presidenta de regió Carole Delga i el seu consell proposen el nom Occitània. El decret firmat al setembre del 2016 pel primer ministre Manuel Valls ho ratifica, rebutjant que s’hi afegeixi País Català.

Dos recursos són immediatament presentats davant el Consell d’Estat a París, la més alta instància a França en matèria de dret administratiu, el primer per l’Associació ciutadana per Occitània-País Català, el segon pel Comitè per l’autodeterminació de Catalunya Nord. En suport hi ha la mobilització de tot el país, de la gent com de les col·lectivitats territorials de tots nivells. Després de diverses peripècies jurídiques, el proppassat 19 de juliol la sentencia del Consell d’Estat rebutja els recursos i confirma el nom Occitania car “inclou la major part del territori de la regió”. Per tant la discriminació de la identitat catalana de Catalunya Nord és explícitament ratificada pel l’alt tribunal estatal francès.

A més de presentar el fets i la cronologia, la diada inicia una anàlisi d’aquesta lluita per la identitat catalana, que ha creat noves solidaritats i una més àmplia presa de consciència la catalanitat de Catalunya Nord.

 

9h-10h : El recurs de l’Associació ciutadana per Occitània-País Català.

Cronologia dels fets i arguments del recurs

per JOAN BECAT, vicepresident de l’Associació ciutadana per Occitània-País Català, demandant dins el primer recurs prop del Consell d’Estat

La declaració de l’Institut d’Estudis Catalans

per JOAN DOMÈNEC ROS, president de l’Institut d’Estudis Catalans

10h-11h : La mobilització de la societat i dels elegits de Catalunya Nord per País Català i contra el nom de la regió Occitània.

Amb:

Miquel ADROHER, adjunt a Bulaternara, vicepresident del SIOCCAT, Sindicat intermunicipal per la promoció de les llengües occitana i catalana, i Jacqueline TARRIUS, adjunta a Baixàs, membre de la mesa.

FRANCESC CALVET, alcalde del Soler i senador del Pirineu Oriental

JORDI TAURINYÀ, president del Casal del Conflent

RAMON GUAL, revista Terra Nostra i Associació Universitat Catalana d’Estiu

11h-12h : El recurs del Comitè per l’autodeterminació de Catalunya Nord.

Els arguments del recurs i l’anàlisi jurídica i de la sentència

per ROBERT CASANOVAS, president del Comitè per l’autodeterminació de Catalunya Nord, demandant dins el segon recurs prop del Consell d’Estat

Interpretació i perspectives

per JAUME ROURE, president d’Unitat Catalana