Dictat en català

El Dictat en català s’inspira del cèlebre Dictat en francès de Bernard Pivot impulsat l’any 1985 i que s’ha celebrat més enllà d’Europa, anant fins als Estats-Units o al Líban.

Aquest esdeveniment és ja tot un fenomen social a Perpinyà que aplega centenars de participants de tot Catalunya Nord d’ençà del 2000. Fou una iniciativa de vàries col·lectivitats, però també de l’escriptor rossellonès Pere Verdaguer, membre de l’IEC i autor dels primers dictats.

L’Institut Font Nova de la Vila de Perpinyà és l’entitat que organitza el Dictat amb el suport de la Generalitat de Catalunya (Departament de Política Lingüística) i l’Institut d’Estudis Catalans en col·laboració amb el Departament Català de la Mediateca, la Federació per a la Defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes, Ràdio Arrels, el Col·lectiu de Professors de Català per a Adults, l’Associació per l’ensenyament del català (APLEC), Òmnium Cultural Catalunya Nord i l’Associació Politècnica.

Aquesta prova convival i popular és adreçada a tots els nivells de coneixença de la llengua. Una primera part del text per a la mainada, una segona per als amateurs i la tercera part per a les persones amb nivell confirmat en català. Sense elitisme, el Dictat en català aplega cada any candidats entusiastes.

Cada any es compten uns 700 participants al Satèl·lit del Palau de les Exposicions. És un èxit notable! A cada edició es fa un lliurament de premis.

Lliurament de premis F. Vallverdú, J. Roure, B. Joan i Marí, i E. Noguer

Textos de les edicions anteriors

D’ençà de la seva creació, el Dictat en Català ha proposat als candidats textos de qualitat redactats per especialistes de la llengua catalana com Pere Verdaguer,  Joan-Lluís Lluís, Joan-Daniel Bezsonoff o Joan Tocabens.

       2011-  Joan Tocabens

       2010- Records arroconats sense recança, de Joan-Daniel Bezsonoff

2009 – (sense títol) de Joan-Daniel Bezsonoff

2008 – La corbata de Joan-Lluís Lluís

2007 – El gat de Joan-Lluís Lluís

2006 – El nas de Joan-Lluís Lluís

2005 – Referèndums de Pere Verdaguer

2004 – Salvador Dalí de Pere Verdaguer

2003 – El somni de la regionalització de Pere Verdaguer

2002 – L’euro de Pere Verdaguer

2001 – Quan les màquines parlen de Pere Verdaguer

2000 – Un món poc engrescador de Pere Verdaguer