Revista RECERC número especial sobre els petits Estats

La Delegació de Perpinyà ha publicat el nou número de la revista electrònica RECERC de l’Institut Franco-Català Transfronterer. Un número especial que ha pres forma seguint el cicle de conferències sobre la diplomàcia i la cooperació dels petits Estats organitzat a Barcelona per l’Institut d’Estudis Catalans (Barcelona) i l’Institut d’Estudis Polítics (Estrasburg) des de setembre de 2017 fins a febrer de 2018.

Què són els petits Estats? Els petits Estats representen un fenomen interessant. Sovint constitueixen entre altres laboratoris d’interculturalitat i de governança. Són singulars a Europa per les relacions privilegiades amb els seus estats veïns. Malgrat que no siguin tots membres de la UE, els microestats estan integrats de manera indirecte a l’espai comunitari per convenis bilaterals.

Herències dels principats medievals, paradís fiscal o estat pontifici, com s’articula la seva existència amb la cooperació necessària amb els seus grans estats veïns? Quins rols juguen ells dins la comunitat europea i quins estan preparats per jugar? Sovint constitueixen laboratoris d’interculturalitat, de govern, prou petits per seguir lliures sense ser prou grans per ser forts? Quina és la seva estratègia per salvaguardar la seva integritat?

Birte Wassenberg (professora a l’Institut d’Estudis Polítics d’Estrasburg), Pierre-Alexis Blevin (advocat i doctor en dret públic), Remi Caucanas (membre associat a l’Institut Catòlic de la Mediterrània), Michele Chiaruzzi (professor a la universitat de Bolonya i ambaixador de San Marino), Josep Dallerès (exambaixador d’Andorra), Wilfried Marxer (professor a l’institut de recerca del Liechtenstein) i Sylvain Schirmann (professor a l’Institut d’Estudis Polítics d’Estrasburg) ens ajuden a entendre les especificitats dels petits Estats.

Podeu consultar el número especial dels petits Estats: RECERC Núm especial