L’autodeterminació de Catalunya. Visió des de l’estat francès

Organitza: Institut d’Estudis Catalans, delegació de Perpinyà i Universitat de Perpinyà, Institut Català de Recerca en Ciències Socials, ICRECS.

Agost 2013, Liceu Renouvier de Prada.

  • Diumenge 18 d’agost 9h-11h: La independència de Catalunya: quin futur? Elements de reflexió. De Joan Becat.
  • Dilluns 19 d’agost 9h-10h: L’autodeterminació de Catalunya, algunes visions des de la premsa francesa. De Joan Becat.
  • Dimarts 20 d’agost 9h-10h: L’estat francès, els nous estats europeus i els moviments sobiranistes. De Joan Becat.

Resum: El seminari proposa una reflexió tant d’un punt de vista intern com extern, en aquest cas des de l’estat francès. Primer constatem que en 40 anys Catalunya ha fet el camí de la dictadura franquista a l’autonomia i a l’autodeterminació. Avui dia fa irrupció dins l’actualitat europea: què està passant? quins són els fets i les fonts atestades? quines qüestions hi són debat? Es veurà desprès com ho repercuteixen alguns grups de premsa francesos, entre ells un diari regional i dos dels principals mitjans de comunicació de la dreta i de l’esquerra franceses. L’estat francès tindrà un gran pes, probablement determinant, dins una eventual accessió de Catalunya a la independència, evidentment desprès de la votació dels ciutadans catalans. Quina podria ser la posició de França? Diversos elements jugaran, alguns a favor d’un reconeixement i d’altres en contra. Es poden trobar pistes en les seves posicions durant le creació dels recents estats europeus i davant els moviments sobiranistes?