46è Col.loqui de la Societat d’Onomàstica

“Llengua, dialecte i frontera al nord del país”

Del 30 de maig al 2 de juny del 2019 – Casa dels Països Catalans a Perpinyà

Fa més de 30 anys que l’últim Coŀloqui de la Societat d’Onomàstica va tenir lloc al nord de l’Albera, a la Catalunya del Nord (Perpinyà, 1995). La vinculació dels estudis dels noms propis amb les terres nord-catalanes és antiga i un munt de gent aquí des de fa molts segles s’interessa per la qüestió. Ja Andreu Bosch, el gran jurista perpinyanenc del segle XVII, va recollir molta onomàstica en la seua obra mestra del 1628, Sumari, índex o epítome dels admirables títols d’honor del Principat de Catalunya i comtats de Rosselló i Cerdanya. Més recentment, els noms d’Alart, Guiter, Portet, Costa o Becat ressonen a l’hora de desgranar estudiosos oriünds d’àmbits de recerca diversos que s’han dedicat en part o exclusivament a la nostra ciència.

El Rosselló, el Vallespir, el Conflent, la Cerdanya i el Capcir, els antics «comtats», porta i frontera septentrional del país, s’ofereixen per a unes noves jornades d’estudi, atès que, amb més de dues dècades, la situació lingüística i els canvis econòmics i demogràfics han tingut conseqüències en l’onomàstica de la zona. Els noms de lloc o els noms de persona, però, hi continuen essent uns elements de la llengua que, més a poc a poc, evolucionen. Aquesta onomàstica resulta ser avui un dels elements més visibles de la catalanitat de l’espai entre l’Albera i les Corberes, malgrat les dificultats de supervivència de la llengua en un món cada vegada més francòfon. Els noms, aquí, desvelen realment la identitat del país i criden l’atenció de molta gent del país i de fora.

Programa: https://www.onomastica.cat/wp-content/uploads/programa-46-Col·loqui-SdO-Perpinyà.pdf