XXe DIADA de l´IEC a l´UCE

 XX DIADA de l’IEC a l’UCE:

 CATCAR, un projecte transfronterer de patrimoni digital

al servei de la innovació social

Dijous 20 d’agost de 2020 de 15h a 17h

 

 Resum de la Diada

 CATCAR és un projecte innovador en l’àmbit dels recursos patrimonials immaterials que ha d’interpel·lar profundament als ciutadans europeus. Tradicionalment els projectes sobre el patrimoni sociocultural i històric s’han desenvolupat en els àmbits acadèmics. Tanmateix, les tècniques transmèdia vinculades al món digital permeten avui una aproximació més extensa i més intensa a les realitats històriques que configuren l’imaginari de l’home europeu contemporani i així el ciutadà enriqueix de forma exponencial el coneixement dels valors i la consciència de la seva identitat.

Per aquest projecte s’ha escollit un període clau de la història europea que ha prefigurat la construcció de l’actual Unió Europea: el món carolingi. De l’època carolíngia s’ha conservat documentació excepcionalment abundosa referent a un espai repartit avui entre tres estats europeus (Espanya, França, Andorra): els comtats catalans. La documentació referent a aquests comtats fins a l’any 1000 ha estat publicada en el si de la col·lecció Catalunya carolíngia (Barcelona: Institut d’Estudis Catalans, 1926-2020), esdevenint un corpus d’interès excepcional per a la història dels segles IX i X no només de Catalunya, sinó també de l’Europa occidental de l’època carolíngia. La digitalització d’aquest fons resulta fonamental per contribuir en el coneixement d’aquest període històric i, mitjançant una base de dades geoposicionades i esdevenir una veritable geografia carolíngia que posarà a l’abast dels estudiosos i del públic general aquesta valuosa informació.

L’acció principal de CATCAR és promocionar i possibilitar la difusió d’aquest patrimoni immaterial a través de les noves tecnologies (continguts multimèdia, eines de gamificació i altres artefactes), per fer reviure la història d’Europa en un dels seus grans moments. Aquesta acció vol incidir no només als escolars, sinó també fer partícip a tota la societat d’aquest territori, reivindicant així la importància del patrimoni històric dels comtats catalans

Organitzen : Delegació de l’IEC a Perpinyà i els socis de CATCAR (UB, UPVD, CD66/ADPO, IMERIR)

Coordina: Martina CAMIADE i Jaume de PUIG amb la col.laboració de Joan BECAT

Secretari: Ludovic Herreria

Programa:

De 15h a 17H

Noms dels participants

Aymat Catafau, Professor d’història, Universitat de Perpinyà

Mireia Comas, Professora associada d’Història, Universitat de Barcelona

Cedric Corcelette, Responsable de les Relacions Aprenents i Coordinador Erasmus pels Joves Empresaris

Marie Landelle, Conservadora dels Arxius Departementals dels Pirineus Orientals

Daniel Piñol, Professor titular de ciències i tècniques historiogràfiques a la Universitat de Barcelona

Jaume de Puig, Vicepresident de l’IEC

A causa de la Covid 19, trobareu sobre la plateforma de l’UCE les conferències dels participants.