El Voló, aigua i homes – Recurs vital i riquesa patrimonial

Exposició itinerant bilingüe (català /francès) en la qual col.labora la Delegació de l’IEC en la seva concepció i realització. Estarà inaugurada per les Jornades Europees del Patrimoni que tindran lloc els 18 i 19 de setembre de 2021 a l’Ajuntament del Voló.

Són socis col.laboradors : el País d’Art i d’Història Transfronterer, l’Associació Aspavarom, l’Institut jean Vigo, el Consell departemental dels Pirineus-Orientals, la Regió Occitània.

Introduccció

L’aigua és font de vida

Cobreix més del 70% de la terra i esculpeix els seus paisatges, compon el nostre cos i el dels animals al 70% i és encara més generosa en plantes: el cogombreés és un 97% d’aigua, la tomata i la carbassa, un 94% d’aigua, el meló, un 90%, el prèssec, un 87%  i  la cirera, un 82%.

L’aigua és benefactora … Abeura homes i animals, cura, purifica, rega camps i horts, posa en marxa les moles dels molins, les turbines de les fàbriques i apaga focs …

Però també… l’aigua és agressiva … Cau en pluges torrencials que inunden, s’aixequen en la fúria d’un tsunami que arrasa tot el que es troba al seu pas, plaga el sòl amb els contaminants que transporta …

L’aigua és conflicte … sense aigua la terra és desert, els sòls estèrils. Obliga milions de persones a emigrar o a prendre les armes per anar defensant el poc d’aigua que posseiexen .

Anem a descobrir, pel camí, al territori del Voló alguns dels seus rols pel millor quan cura en els banys termals o que fa gira els molins i pel pitjor quan arrossega els ponts del Tèc.